Selamatkan Malaysia

Selamatkan Malaysia

"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam,menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama" Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi

Pengikut


Jumaat, 12 November 2010

Cadangan fatwa haram jual tanah Melayu Pulau Pinang

PULAU PINANG 11 Nov. - Para ulama di negara ini disaran bermuzakarah untuk mengeluarkan fatwa melarang tanah milik orang Melayu di negeri ini dijual kepada bukan Islam.

Ia bertujuan membendung masyarakat itu daripada terus terpinggir akibat pengambilan tanah untuk tujuan pembangunan yang semakin rancak berlaku dewasa ini.

Cadangan itu dilontarkan oleh seorang peserta forum 'Isu Penghakisan Tanah Melayu Pulau Pinang: Apakah Jalan Penyelesaiannya?' dalam sesi soal jawab dengan ahli panel, di sini malam tadi.

Peserta berkenaan mengambil contoh di Palestin, ulama-ulamanya pernah mengeluarkan fatwa bahawa haram hukumnya menjual tanah orang Palestin atau menjadi orang tengah dalam urusan penjualan itu dalam apa bentuk sekalipun.

Salah seorang ahli panel forum anjuran Yayasan Bina Ilmu Pulau Pinang itu, Mohd. Azmi Abdul Hamid ketika mengulas cadangan peserta itu berkata, ia tidak seharusnya dipandang ringan berikutan kedudukan tanah milik orang Melayu di Pulau Pinang boleh dianggap kritikal.

Ahli-ahli panel lain ialah Presiden Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang), Datuk Seri Mohd. Yussof Latiff; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Betong, Muhamad Farid Saad dan Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusof Rawa.

Mohd. Azmi yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu menjelaskan, berdasarkan faktor penempatan orang Melayu yang semakin terjejas dan demi mempertahankan komposisi pemilikan hartanah bumiputera pada masa depan, fatwa seperti itu dianggap relevan.

"Sesuatu mesti dibuat, mahu atau tidak, dalil-dalil agama yang memberi tumpuan kepada ekonomi orang Islam sangat relevan.

"Perlu ada mekanisme seperti ambil kira pandangan cerdik pandai agama untuk pastikan status tanah orang Melayu dan Islam terbela," katanya.

Menurut Mohd. Azmi, sekiranya fatwa sedemikian mampu membela nasib orang Islam di negara ini, sewajarnya ia diutarakan.

"Terpulang kepada Majlis Fatwa Kebangsaan atau mufti untuk mempertimbangkannya kerana mungkin ada implikasi lain jika ia dilaksanakan," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan